Concert
  IN

  .
Sek
Loso


Een selfmade manMet een enorme interesse
in muziek en een gitaar van
600 Baht startte de carrière
van een van de grootste
Thaise rockmuzikanten.

Akkoorden leren en gitaar
leren spelen deed hijzelf.
  Sek Loso in Nederland
 
Sek werd op 7 augustus 1974 geboren in zijn ouderlijk huis tussen de vele rijstvelden van Nakhon Ratchasima, Korat, in het Noordoosten van Thailand. Van zijn ouders kreeg hij de naam Seksan Sookpimay mee. Op 12 jarige leeftijd gaat Sek bij zijn tante in Bangkok wonen die daar een juwelierswinkel heeft. Buiten dat Sek bij zijn tante gaat werken om geld te verdienen vindt hij ook werk in een fabriek waar aircon-ditioning gemaakt word.


Op jonge leeftijd was Sek al met muziek bezig en al gauw had hij zijn favoriete artiesten. De muziek van Curt Cobain, maar ook van John Lennon, inspireerde hem. Maar zelf muziek maken was zijn droom en toen hij 600 Baht bij elkaar gespaard had kocht hij in 1991 zijn eerste gitaar. Dit geheel tegen de wil van zijn tante in, die hem hierop direct het huis uitgooide.

Van dat moment af begon voor Sek een periode van akkoorden leren en gitaar spelen en zich te presenteren bij de vele clubs in Bangkok. Al op 17-jarige leeftijd mocht hij bij de Austin Pub, voor toen een zeer bekende Pub in Bangkok, komen spelen met nummers van Nirvana, Green Day, Rolling Stones en Jimi Hendrix.

Een eigen band dat was wat Sek graag wilde en toen zich de mogelijk voordeed formeerde hij Loso. (De naam Loso kwam van Low-so, the Lower Society, en gaf de afkomst van de groep aan). Sek zelf nam de zang en de lead gitaar voor z’n rekening en schreef de nummers. Met drummer Kittisak “Yai” en bassist Apirath “Rath” Sukkhajitr nam Sek in één nacht 10 nummers op en stuurde de tape naar Asanee Chotikul van het populaire Rock duo Asanee-Wasan. Asanee besloot de nummers uit te brengen onder zijn eigen label en GMM Grammy, Thailand’s grootste platenmaatschappij nam de distributie voor haar rekening. Er werden 1,5 miljoen platen van Lo-Society ver-kocht..
Loso nam daarna acht albums op die elk goed waren voor 1 miljoen platen en zelfs de drie miljoen passeerden. De meest populaire en bekende song die de band maakte was “Som Sarn”, maar ook “Mai Bai Pantip” werd een grote hit. Deze laatste song gaat over een man die een date heeft met een vrouw en haar meeneemt naar het World Trade Center, MBK Center en Siam Square in Bangkok. Hij weigert echter met haar naar Pantip Plaza te gaan om te voorkomen dat hij z’n ex-vriendin tegenkomt die daar net een zaak geopend had.
  .
Naar boven