Sportnieuws
  IN

Berglerk Pinsinchai


Door Saichon Surapinich

Haarlem, 5 mei 2009

.
De Thaise Muay Thai grootmeester Berglerk Pinsinchai was van 30 april tot 6 mei 2009 in Nederland voor een aantal seminars en bezocht hiervoor Sportschool Buhsido in Den Haag, het Enkhuizer Sportcentrum in Enkhuizen, Sportschool MT Gym in Haarlem en Sportschool Kamlung in Heenvliet bij Rotterdam.

Berglerk, twee maal kampioen van het beroemde Lumpini Stadium in Bangkok, heeft zo’n 170 gevechten gewonnen. Nu traint hij in zijn Gym in Lampang, in het Noorden van Thailand, veel buitenlandse Muay Thai vechters en reist hij vaak naar het buitenland om seminars te geven. Het is voor Berglerk dan ook niet de eerste keer dat hij in Nederland is.
  Berglerk

en de ultieme beheersing van de Muay Thai sport.
Berglerk Pinsinchai
  Berglerk Pinsinchai werd geboren in Buriram in de Isaan, het Noord Oosten van Thailand. Zijn liefde voor de Muay Thai sport begon vroeg en op negenjarige leeftijd deed hij al mee aan wedstrijden op locale festivals en bij tempels. Door de armoede in de streek waar hij opgroeide besloot hij na de lagere school zich verder te gaan ontwikkelen in deze unieke sport. Hij ontdekte al gauw dat Muay Thai goed was voor je lichaam en geest en leerde hij een balans te vinden voor het ontvangen en terug-slaan in een gevecht zonder agressief te worden. Maar wel het juiste moment te vinden om te slaan zonder hierbij veel energie in te moeten leveren. Dit maakte hem super sterk in de Muay Thai sport en een populaire sporter dit door zijn beheerste techniek, tot de dag van vandaag, nog geen enkel litteken in z’n gezicht heeft.

Lumpini kampioen
Met een vriend begon hij een kleine Gym in Pattaya. Er was hier meer geld te verdienen dan in de Isaan. Helaas vond hij hier niet zijn Muay Thai gedachten terug in de sport, maar ontmoette hij veel agressieve vechters die veel alcohol gebruikten en daar-door zich niet goed konden concentreren op de vechtsport. De beslissing die hij hierna nam heeft hen een beroemd man gemaakt in Thailand. Hij verliet Pattaya en ging trainen en vechten in het bekende Lumpini Stadium in de Rama IV Road in Bangkok. Hier werd hij twee maal kampioen. In het totaal heeft Berglerk 170 wed-strijden gewonnen. Uiteindelijk werd hij Muay Thai trainer. Hierdoor kon hij zijn leerlingen het goede voorbeeld geven om zonder agressiviteit maar met een zelfbeheersingtechniek de Muay Thai sport te beoefenen.

Zijn eigen Gym
De 43-jarige grootmeester Berglerk woont nu in Lampang in Noord-Thailand. Zelf heeft hij zich verder ontwikkeld door
  af te studeren aan de Ratcha-pat Universiteit. Hij weet dat opleiding en communicatie twee belangrijk dingen zijn in het leven. Als je niet mee kan praten kan je ook geen bood-schap op de juiste manier doorgeven. Bij zijn huis creëer-de hij een simpele oefenplaats om Muay Thai te leren aan de plaatselijke bevolking. Hij was al gauw de bekendste man in deze plaats omdat iedereen hem kende als de Muay Thai kampioen. Hier werd hij ook opgezocht door twee Muay Thai vechters van de sport-school MT Gym uit Haarlem, Vincent en Marcel. Vincent, die twee keer bij Berglerk heeft getraind, heeft hem, door een donatie, de mogelijkheid gege-ven om zijn Gym in Lampang te verbeteren. Nu traint hij 30 leerlingen waaronder ook verwaarloosde- en drugskin-deren en gehandicapten uit zijn dorp.

Het buitenland
De afgelopen vijf jaar is hij vaak in het buitenland ge-weest. Meestal om zijn tech-niek bij te brengen bij mensen die bij hem in Lampang hebben getraind. Hij heeft hiermee veel bekendheid in het buitenland opgebouwd waardoor iedereen wel graag een keer bij hem in Lampang wil komen trainen. Ook in Nederland vindt hij grote belangstelling voor de Muay Thai sport en over het algemeen vindt hij dat de Nederlandse vechters een goede techniek hebben maar helaas heeft iedereen zo z’n eigen techniek aangeleerd. Daarom zijn de seminars goed geweest om de vechters weer de juiste techniek bij te brengen.

Volledig in balans
Berglerk is hierbij de rust zelve. Spieden kijkt hij naar zijn ‘leerlingen’ en beheerst laat hij zien hoe je klaar moet zijn om te ontvangen en terug te slaan: volledig in balans.

Foto's: ©2009 Nethai Media
  .
Naar boven