Cultuur
  IN.
Fotoreportage ©2009 Nethai Media

  Samen met zijn zoon Prins Urupongratchasompot en een aantal familieleden verbleef de koning van 23 augustus tot 22 september in de Villa Fürstenruhe aan de Schöne Aussicht nummer 6. Deze villa, die toentertijd toebehoorde aan het Grand Hotel in de Louisenstrasse, werd in 1992 gereno-veerd door de huidige eigenaren. Tijdens de renovatie ontdekten ze dat koning Chulalongkorn in 1907 in deze villa had gewoond, iets waarvan noch de ouders, noch de grootouders van de huidige eigenaresse afwisten.

Door een goede behandeling in de mineraalwaterbaden verliep de gene-zing van de koning naar wens en op zijn verjaardag op 20 september 1907 schonk Bad Homburg hem een, nog maar net aangeboorde, mineraal-waterbron en vernoemde deze naar Chulalongkorn. De 54e verjaardag van de koning werd in Bad Homburg met een groot feest en veel vuurwerk gevierd.

Als dank voor zijn genezing schonk koning Chulalongkorn Bad Homburg een Sala Thai die boven de bron geplaatst moest worden. Dit, zo blijkt uit het reisdagboek van de koning, voor de bescherming tegen het koude weer. De in Bangkok gebouwde Sala Thai werd eind 1910 in delen vanuit Bangkok per schip naar Duitsland vervoert. Doordat er tijdens de reis verschillende delen verloren gingen en tweederde van de glazen dakshingles braken, moest de opbouw in Bad Homburg een paar jaar uitgesteld worden.

    Echter op 22 mei 1914 kon de Sala Thai in het bijzijn van Prins Mahidol van Siam feestelijk ingewijd worden. Helaas kon koning Chulalongkorn deze ceremonie niet meer bijwonen. Hij overleed op 23 oktober 1910.

Op aandringen van Duitse Keizer Wilhelm werd de Sala Thai echter niet boven de Chulalongkorn bron geplaatst maar op de huidige positie in het noordwestelijke gedeelte van het prachtige, 44 ha grootte Kurpark. Van dat moment kreeg deze Sala Thai de (bij)naam van Siamese Tempel.

Door deze donatie legde koning Chulalongkorn de basis voor een hechte relatie tussen Thailand en Bad Homburg die tot uitdrukking kwam in herhaaldelijke bezoeken van de Thaise Koninklijke familie aan de Sala Thai.
Zo bezochten In juli 1934 koning Prajadhipok (Rama VII) en koningin Rambhai Barni (Ramphaiphanni) de Sala Thai en op 28 juli 1960 kwamen koning Bhumibol (Rama IX) en koningin Sirikit de Sala Thai bezoeken. Op 19 juni 1982 was het de beurt aan prinses Maha Chakri Sirindhorn en op 4 juli 2004 kwam prinses Chulabhorn Mahidol naar Bad Homburg. Van alle bezoeken zijn herinneringsplaquettes in de muur gemetseld. (Zie foto's onder)

Elk jaar in juli wordt er bij de Sala Thai in het Kurpark het Amazing Thailand festival gehouden. Dit tweedaagse festival is razend populair bij de inwo-ners van Bad Homburg en wordt door enkele tienduizenden mensen bezocht.
 

.
Lees ook het verhaal over de tweede Sala Thai in Bad Homburg >
  .
Naar boven